Geen-Corrosie-dankzij-Titanium

Architectuur

Wellicht niet het meest voor de hand liggende toepassingsgebied, maar des te leuker om te benoemen is Titanium in de architectuur. De populariteit van Titanium in dit toepassingsgebied is de laatste 10 jaar enorm toegenomen. Veel van de meest iconische gebouwen zijn bekleed met Titanium om het gevecht met de eeuwigheid aan te gaan. Het meest bekende object is natuurlijk het Guggenheim museum in Bilbao, Spanje. De volledige buitenzijde van het museum is bekleed met Grade 2 Titanium. Niet alleen geeft het gekozen materiaal het pand een bijzondere uitstraling, het is ook gebouwd voor de eeuwigheid. Weer en wind hebben geen noemenswaardige invloed op het materiaal waardoor er geen reparaties of vervanging nodig zijn. Producenten van Titanium geven geregeld 100 jaar garantie op de verwerking ervan als gevelmateriaal!

 

Constructie

Vaak wordt Titanium ook toegepast om heel gericht een corrosieprobleem te ondervangen. In kustwatergebieden zijn de weersinvloeden een ware nachtmerrie voor constructeurs, praktisch alles vergaat na verloop van tijd. Uiteraard zijn er wel oplossingen die corrosie tegen kunnen gaan maar die zijn dikwijls bijzonder kostbaar, estetisch niet aantrekkelijk of simpelweg niet toepasbaar door ruimtegebrek. De laatste tijd onstaan er steeds vaker hybride oplossingen, zo ook bij de Haneda Airport in Japan.  Hier zijn de betonnen pilaren die in het zeewater staan bekleed met Titanium. Daar is dus de dragende constructie dus vervaardigd uit beton en het gedeelte dat contact maakt met het zeewater beschermd middels Titanium. Dankzij het Titanium is de levensduur van de pilaren drastisch toegenomen, op deze toepassing heeft de fabrikant 40 jaar garantie afgegeven!

Woningbouw
 
De bouw van een museum kent natuurlijk een ander budget dan reguliere woningbouw. Toch wordt ook voor reguliere woningbouw steeds regelmatiger gekozen voor titanium. Met name in gebieden waar zilte en vervuilde lucht corrosie in de hand werken biedt titanium een uitstekend alternatief. In Japan zijn verschillende daken bedekt met “pannen” gemaakt van Titanium, welke ten opzichte van de conventionele dakpan 92% minder wegen. De gekozen oplossing is onderhoudsvrij, met als bijkomend voordeel voor Japan dat in het geval van aardbevingen de gebouwen minder ‘topzwaar’ zijn.
 
De onderstaande tempel, de woning van monniken, heeft ook een dak dat is gemaakt van Titanium dakpannen van 0,3mm dik. In totaal beslaat dit dak 3.000 m2 Titanium.