3D Printing

Terug naar Nieuws

Het is het eerste volledige 3D geprinte Titanium fietsframe!

Zie hier het resultaat van de eerste 3D geprinte Titanium fiets. Op de foto ziet u het model zoals het uit de printer is gekomen. Herkent u het frame nu wel?

3D printen is de laatste jaren natuurlijk helemaal hot maar er is/was altijd de bezorgdheid over sterkte en duurzaamheid van het geprinte onderdeel. Deze wereld staat natuurlijk niet stil en de mogelijkheden en de te printen materialen nemen met de dag toe. Er kunnen al tijden 3D geprinte objecten gekocht worden maar die zijn dan vaak opgebouwd uit een toevoegmateriaal en lijm. In de hedendaagse wereld wordt de 3D printer vooral toegepast in bedrijven die concepten nodig hebben en tijd willen besparen met het zelf creëren van modellen door deze op de achtergrond te laten printen. Hierbij behoren de medische wetenschap, architectuur, mode en design, maar ook de entertainmentindustrie zoals de gamesindustrie en filmindustrie. Ook kunstenaars gebruiken deze machine om hun creaties in een relatief korte tijd in een vaste vorm te krijgen.

 

3D Laser Sinter

Bij Selective Laser Sintering (SLS) smelt een CO2-laser laag na laag een poeder tot een vast product. De toevoertafel duwt het sinterpoeder omhoog. De tafel met het object zakt gelijktijdig omlaag. Zo wordt laag na laag het product gevormd. Een schematische weergave van zo'n SLS productieproces ziet u hieronder.

     

Eindresultaat

Als uitgangspunt is er door Empire Cycles gebruik gemaakt van de aluminium MX-6 Evo. Dit model is verder geoptimaliseerd voor het gebruik van Titanium met behulp van slimme software die kan berekenen waar de hoogste spanning optreedt en waar dus lokaal versterkt moet worden of waar mogelijk materiaal bespaard kan worden. In dit specifiek geval hebben ze zelfs interne verstevigingen aan kunnen brengen in de losse delen, iets dat bij gebruik van standaard halffabricaat vrijwel niet mogelijk is. Het eindresultaat is een een frame dat 33% procent lichter is dan de Aluminium variant! Wanneer je bedenkt dat het soortelijk gewicht van Aluminium slechts 60% is van Titanium. Het totale frame weegt niet meer dan1400 gram!!!